BERAT KANDİLİ VE KANDİLİ İHYA



Bugün, günahlardan beraat günü…
Bugün, kötü ahlaktan  güzel ahlaka hicret ve masiyetten beraat günü…
Bugün,  esiri olduğumuz, kurtulamadığımız, vazgeçemediğimiz zaaflardan beraat günü…
Bugün, kalbinde Müslümanlara adavet (düşmanlık) besleyen kişi için “Allahın affına nail olamam” korkusuyla adavetten beraat günü…
Bugün, ana-babasına asi olan kişi için “Allahın affına nail olamam” korkusuyla asilikten beraat günü…
Şaban ayının on beşinci gecesi olan Berat gecesinde, bir yıllık ameller, ömürler, ölüm sebepleri, musibet ve imtihanlar Levh-i mahfuzda yazılır. Allahü Teâlânın ezelde takdir ettiği şeyler, Berat gecesinde meleklere bildirilir.

KANDİL GECESİNİ NASIL KARŞILAMALI?
 “Şaban ayı öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfildir. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.” [Nesaî]
Amellerin Allah’a sunulacağı bu gecede Rasulullah (s.a.v)ın bizlere tavsiyesi, gündüzü oruçlu geçirmektir. Kandil gecesini oruç ile karşılamak, tevbeyi oruçlu ağız ile yapmak, kulun Rabbine karşı aciz olduğunun simgesi ve Rabbinin rahmetine muhtaç olduğunun emaresidir. Bugünde tutulan orucun hikmeti; gündüzünde oruç ile yorulan bedenlerin,  gecesinde tüm acziyetleri ile duaya durmasıdır. Yine gündüz orucunun bir hikmeti de; gün içerisinde aç kalmakla terbiye edilen nefsin, gece dua esnasında, dünyayı istememesi ve kalbinin dünyalıklardan boş bir şekilde Rabbine yönelmesidir.
“Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin, vereyim.” Bu hâl, sabaha kadar devam eder”  [İbni Mace]
“Allahü teâlâ, Şabanın yarısının [Berat] gecesinde, dünya semasına tecelli eder. Benikelb kabîlesinin koyunlarının kıllarından daha çok kimsenin günahlarını affeder.” [İbni Mace, Tirmizi]
KANDİL GECELERİNİN RAHMETİ KİMLER İÇİNDİR?
Allah c.c’ın bu gibi gecelerdeki rahmet kampanyaları sadece kandil günü eline Kuranı alanlar için ya da sadece kandil gecelerini değerlendirip senenin diğer günlerinde gafil yaşayanlar için değildir. Rahmetin bol olduğu bu geceler,  hayatını Kuran ve Sünnete göre ayarlama çabasında olan, Allahın kitabını kandil geceleri dışında da eline alıp okuyan, amellerinin hesabından korkan, bu gecede aldığı kararlarla geçmiş hatalarını bırakan kimseler içindir. Geçmiş hatalarına devam etme niyeti ile yapılan af duası ne kadar samimidir?
KANDİL GECESİNDE İLK OLARAK NE YAPMALI?
Bu gecede müslümanın yerine getirmesi gereken ilk  vecibe, şartlarını üzerinde barındıran tevbedir. Tevbenin ve değişimin ilk şartı ise  GÜNAHLARI İTİRAFtır. Çünkü günahı itiraf eden kişi, kendisini günahsız zannedenden daha hayırlıdır. Kendini günahlardan beri gören, hatasız zanneden, kusurlarının farkında olmayan kimseler, bu adımı atlatamadıkça bu geceleri hakkıyla değerlendiremeyeceklerdir. Bilinmelidir ki, günahlarını saklamanın ve günahını saklamak için yalan söylemenin acısı ve zorluğu, günahı itiraftan daha fazladır. İtiraf insanı rahatlatır, yalandan uzaklaştırır, rahmeti celbeder.
TEVBESİ KABUL EDİLMEYECEK KİMSELER
Allah bu gecede her günahkarın tevbesini kabul eder.Fakat iki sınıf insan vardır ki bunların tevbesini kabul etmez.Rasulullah bu konu ile ilgili şöyle buyurmaktadır:  “Allahü teâlâ, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç herkesi affeder.” [İbni Mace]
Müslüman kardeşine kin beslemek, “düşmanımsın” demek, nefret saçan cümleler kullanmak belki kulların katında bir çok günahtan daha hafif kalır iken;  Allah büyük günahları dahi affedip müslümana  kin besleyeni affetmeyerek bu durumun kendi katında ne kadar büyük olduğunu bizlere öğretmektedir.
Allah şahsiyetsiz adamın da tevbesini kabul etmez. Şahsiyet ise karakterden farklı bir durumdur. Adam öldürmek dahi şahsiyetsizlik kapsamında değil iken yalan söylemek şahsiyetsizliktir, iftira atmak şahsiyetsizliktir.
Allah tevbesinde ciddiyetsiz adamın da tevbesini kabul etmez. Ellerini duadan indirdikten sonra parmakları aynı harama gidenin, gönlü aynı haram için atanın tevbesini kabul etmez. Nasuh tevbe her türlü şaibeden , aldatmadan uzak olarak yapılan tevbedir.  Tevbeyi koruyacak olan şey ise tevbe edilen tarafın tamamen kesilmesidir. Hastalıklı bölgenin diğer uzuvlara sirayeti engellensin diye kesilmesi nasıl rahmet ise, tevbeden dönülmemesi için Allahın, insanı hastalıklı tarafından uzaklaştırması da bir rahmettir.

KANDİL GECELERİNDEN EN ÇOK KİMLER İSTİFADE EDEBİLİR?
Kandil geceleri Rabbimizin rahmetine olan ümidimizi arttırmak içindir. Bu gecelerden en çok, Allahın rahmetinden ümitvar olanlar istifade edebilir. Tevbeye sevkeden ve hatadan dönmeye vesile olacak olan en büyük şey; Allahın rahmetinden ümitvar olmaktır. Çevrenin ümit kıran laflarına kulak tıkamak ve sadece Rahmanın vaadlerine sığınmak ve affedilmeyi ummaktır. Ümitvar olmak ise;  “100 kişiyi öldüren adamı bile affeden Allah, beni mi affetmeyecek” diyebilmektir.
Kandil geceleri te’hir ettiğimiz tevbelerimizi bizlere hatırlatmak içindir. Unutulmamalıdır ki;  helak olanların çoğu tevbeyi tehir ettiğinden (geciktirdiğinden) dolayı helak olmuştur. Bu gecelerden en çok hatasının geç de olsa farkına varabilenler istifade edebilir.
Rabbim, rahmetinin bol olduğu bu günlerde affına nail olabilmeyi nasip etsin…




Yorumlar